Djurbarn

Jag har varit och kollat in Flugas lille fölunge. Bjussar på lite bilder på skönheten.

image4


Och mamma Fluga är inte så ful hon heller:
image5







Det gick fårskallebarn i samma hage:    

Man ska inte leka med explosiva ämnen

Nu har jag gått två dagar på min sommarkurs på Uppsala universitet. Brott och kemi heter den. Verkar jättebra och intressant.

Eftermiddagen idag ägnades åt ämnet Kemiska spår: Explosion. Vi lärde oss om olika sorters exposioner och explosiva ämnen samt hur man kan avgöra vad som använts vid brott.
Vår föreläsare demonsterade en rad olika explosioner. Han visade även hur bilars airbags fungerar men då gick det lite fel... Han satte en ballong på ett provrör med lite natriumazid i och värmde så att fritt kväve bildades och blåste upp ballongen.
Sen tänkte han för skojs skull hälla vatten på natriumet som var kvar i provröret (det är alltid skoj med kombinationen Na och vatten). Det var bara det att den tidigare reaktionen inte hade varit fullständig så det fanns kväve kvar bundet til natriumet i natriumazid. En "smärre" explosion uppstod när vattnet hälldes på! Det tog ett bra tag innan man förstod att det inte hade varit meningen att explodera den här gången. Tillslut tänkte jag att glassplitter över hela salen och en föreläsare som blöder sjöar (nästan i alla fall) med blod inte kan vara riktigt...
Men det gick bra och ingen hade skadat sig allvarligt. Det är ett under att ingen fick glassplitter i ögonen.
Efter lite sårvård och byte av föreläsarens skjorta, som var väldigt blodig, kunde lektionen fortsätta.
Föreläsarens kommentar efteråt: "Hmm, vad konstigt. Det där har jag gjort flera gånger och det har aldrig exploderat förut. Men det gör inget, jag har varit med om många explosioner förut - titta, jag har jättemånga ärr!!"

Denna föreläsare är för övrigt ganska rolig. Han vinner med hästländer, till och med över Viking, i tävlingen om titeln Sveriges virrigaste. Att han även darrar mer än ett asplöv i storm och slickar (ja SLICKAR) på  alla provrör, slangar och annat materiel i laborationerna gör inte intrycket av honom mer seriöst precis.
I övrigt påminner han mycket om Dynamit-Harry i sättet. han verkar liksom gå igång på smällar. Som han sa idag: "Äh, jah tar lite mer krut, det blir större smäll då". Kommentaren "vilken jävla smäll" har inte dykt upp än men jag vet nog att han tänker så!

Får se om jag överlever morgondagen...

Sommarlov!

Idag användes den sista energin på den sista tentan. Nu är det sommarlov som gäller! I alla fall i två dagar för på måndag börjar min sommarkurs...

Hela den här veckan har varit alltför somrig för att kunna motivera sig till tenta plugg. Det blev mest annat.

I onsdags var vi och gjorde det sista provet till jägarexamen, prickskyttet. Det gick vägen så nu är det klart. Bara älgprovet kvar i höst om jag ska göra det, har inte riktigt bestämt mig än.
När vi kom hem kom Conny på att vi skulle baka upp allt mjöl och sånt. Men sen skar han halvt av sig fingret så vem var det som fick baka om inte jag (efter en redig utskällning, för det var tydligen mitt fel att han högg sig i fingret också...)! Men det va värt det för vi bjöd in vännerna på bull- och äppelpajs-kalas på kvällen. Vi hade kubb-match (syrror vs. BMA) och och det behövs väl ingen smartare skalle för att räkna ut vilka som vann? Trevligt trevligt.

Ikväll blir det tentafest och imorgon bär det av hem till Häggeby!


Planer inför sommaren:
  • Sommarkurs Brott och Kemi 11/6- 11/7
  • Midsommarfirande på Gotland 22-24/6
  • SM Islandshäst i Norrköping 5-8/7
  • Flytt till ny lägenhet i Umeå 1/8
Tror inte att jag har bokat in något mer än så.

Snälla, inte sommar igen!

Om sommar promt måste innehålla en "hit" från Per Gessle (och det verkar som det) så är jag heldre utan sommar!


Helgen har varvats med inflyttningsfest, klättring, fotbollstittande och bullätande.
Fick en rätt skön (?) kommentar av en snubbe:
"Klättrar du också? Wow, en tjej som klättrar, koolt! Men hur högt klättrar du då? Inte lika högt som Conny och P-O väl?"
Nope, jag är ju som sagt tjej...


RSS 2.0