Koola brudar bär strass

image64


Eftersom jag gillar att förlöjliga Conny i min blogg tänker jag göra det i dag igen! Igår följde han med till stallet. Vi tog en promenad i det fina vårvädret, jag till häst och Conny till fots. Efter ett tag började Conny känna sig förföljd, hur snirkligt han än gick verkade det som att Mariscala (hästen) gick i hans spår. Conny stannade upp och i samma stund stannade Mariscala. Vid det här laget börjar Conny undra om Mariscala verkligen följer honom eller om det bara är inbillning. Han fortsätter gå frammåt och tittar sig skeptiskt bakåt, man kan riktigt se hur kugghjulen i hans skalle snurrar för full maskin. Mariscala följer med. Nu testar Conny med att börja springa och mycket riktigt, Mariscala travar lugnt efter honom. -Men lägg av, erkänn att det är du som jävlas, säger han till mig. -Nope, jag åker bara med, svarar jag. Conny skiner upp som solen och utbrister: -Smart häst, hon insåg på en gång vem som är alfa-hanen här!, och traskar förnöjt vidare. Det förjyllde hans dag, Mariscala är en vardagshjälte.

Om en månad ploppar fölet forhoppningsvis ut. Mariscala är stor och rund som en luftballong!


Äntligen fredag!

Åh vad skönt med en helg utan något inbokat. Det känns som en evighet sen som jag bara gjorde ingenting. Det har varit alldeles för mycket tentor på sistone, varannan vecka är för mycket. Kurser på två veckor hade ju varit helt ok om de hade innehållit vad man rimligt hinner med under två veckor men istället kläms det in lika mycket föreläsningar och arbeten som på 7,5 hp kurserna, bara på mindre tid. Och vi har haft korta kurser hela den här terminen. Nu är jag trött! Tur att det är praktik resten av den här terminen.
I helgen var jag i Uppsala på den första helgträffen på disanskursen jag läser i Hästens utfodring.  En mycket intressant och lärorik helg var det med dultiga föreläsare som alla forskat på området så det var nyaste fakta.

I måndags påbörjade jag min praktik och har nu alltså precis avslutat första veckan. Jag har varit på Klinisk genetik/GML där jag har fått jobba väldigt självständigt med olika analysmetoder. På GML går arbetet främst ut på att hitta genetiska fel på DNA och RNA nivå, dvs mutationer. Jag har extraherat DNA från helblod som jag kört i PCR, restriktionsklippt och storleksseparerat fragmenten på agarosgel. Har även gjort frekvensanalys och en metod som heter TaqMan. Det har vait en rolig och lärorik vecka. Nästa vecka ska jag vara på andra labbet på Klinisk genetik, Cytogenetiken. Där letar men efter större genetiska avikelser som kan ses på kromosomnivå. Ska bli spännanade.

Så i helgen är jag verkligen värd lite ledig tid. Jag ska bara ligga och slappa och ta det lugn...

...och så måste jag skriva mitt fördjupningsarbete som ingår i distanskursen. Jag ska skriva om hästens mikroorganismer i grovtaremen och deras roll i utvecklandet av fång. Och så måste jag läsa litteraturen och göra veckans hemuppgifter också.
Och så måste jag städa och springa ner på stan och kolla vårkläder. Och laga matlådor till både mig och Conny.
Och så vore det bra om jag hann rida båda dagarna också... Håller på att öva diagonalslutor och både jag och Mariscala tycker att det är svårt så vi behöver träna på det så mycket som möjligt. Mitt mål är att klara en hel diagonal innan hon ska ställas av inför fölningen. Det är mindre än två månader kvar nu till fölet är beräknat men hon är så pass pigg och inte speciellt stor så jag hoppas kunna rida ett tag till.

Hm, det blir nog ingen slapphelg ändå...

RSS 2.0